Jak rozjet vlastní podnikání?

Založení vlastního podnikání se mnohým zdá děsivý a komplikovaný proces. Formalizace podnikatelského nápadu je ve skutečnosti jednoduchá a netrvá dlouho – musíme zaregistrovat firmu, zvolit formu zdanění a vyřídit pár dalších schematických formalit. Skutečným problémem a zároveň klíčem k úspěchu je dobře sestavený podnikatelský plán.

Než začneme přeměňovat podnikatelské nápady v obchodní činnost, měli bychom si odpovědět na několik otázek, jako například:

  • Bude firma nabízet služby, po kterých je aktuálně poptávka (nebo je poptávka v oblasti, kde chceme služby/dodávky zboží poskytovat)?,
  • Čím se společnost odlišuje od konkurence?
  • Jaký zisk musí firma přinést, aby odpovídal investovanému kapitálu a pracovní době?
  • Z čeho přesně bude společnost generovat zisky a jaké oblasti našeho podnikání budou vyžadovat pravidelné financování (např. nákup surovin, ze kterých se vyrábí ručně vyráběné šperky)?
  • Jak chcete oslovit svou cílovou skupinu? Jak získáte své první zákazníky?

Teprve když máme připravený a promyšlený podnikatelský plán, můžeme začít jednat. V opačném případě se naše sny o vlastním podnikání mohou ukázat jako nesplnitelné.

 

5 nápadů na domácí podnikání

Podniky provozované z pohodlí domova mají mnoho výhod a jednou z nich je, že nemusíme – alespoň zpočátku – investovat nemalé částky do pronájmu prostor. Je to také skvělé řešení pro ty, kteří nebydlí v dobře dostupném městě a dojíždění do kanceláře by jim dělalo jen potíže.

Na rozdíl od toho, co si možná myslíte, můžete také vydělat spoustu peněz na "domácím podnikání"! Níže jsou uvedeny některé skvělé, osvědčené návrhy a nápady.

 

1. Ruční výroba - šperky, obrazy

Ruční práce jsou v dnešní době opravdu velmi ceněné, žádané a ne nejlevnější. Pokud umíte vyrobit například šperky nebo uháčkovat krásné maskoty a navíc jste schopni personalizovat zakázky, o zákazníky jistě nebude nouze. Poptávka je také po portrétech milovaných zvířat nebo rodinných příslušníků, malbách na plátně a dokonce i po počítačové grafice. Zamyslete se nad tím, v čem jste dobří a co byste mohli potenciálním zákazníkům nabídnout, a poté hledejte potenciální zákazniky například na skupinách na sociálních sítích. Založení internetového obchodu je také skvělý nápad – náklady na jeho provoz nejsou nijak zvlášť vysoké, alespoň do doby, než podnikání začne generovat vysoké výnosy.

Rucni prace

 

2. Pečení koláčů a dortů

Pokud máte cukrářské vzdělání nebo jen rádi pečete dorty a zdobíte je, je to pro Vás ideální nápad. Nemusíte hned zasílat svůj životopis do okolních cukráren nebo si zakládat vlastní. Zákazníci tento typ služeb oceňují, protože většinou je domácí pečivo o něco levnější (podnikatel nemusí nést plné náklady např. na pronájem prostor) a přitom je vyrobeno z přírodních, pečlivě vybraných produktů . Nelze popřít, že nádherný vzhled a trvanlivost cukrářských dortů nejdou vždy ruku v ruce s přísadami na horní polici. Vyplatí se proto přemýšlet o tom, jak se takto naplnit a inzerovat na lokálních webech. Pokud máte řidičský průkaz, můžete nabídnout i doručení za poplatek.

Peceni dortu

 

3. Poskytování doučování

To je skvělý nápad pro trochu starší žáky, studenty a dospělé. Pokud jste v určitém oboru dobří, možná jste ho i vystudovali a navíc rádi učíte (a umíte to dělat efektivně!), pak byste měli být v roli učitele skvělí. Poptávka na trhu již několik let neklesá, zejména pokud jde o mimoškolní aktivity. Po doučování navíc nesahají jen studenti – čím dál častěji si chtějí o něco starší lidé zdokonalit znalosti cizích jazyků. Zákazníky nemusíte hledat jen v okolí – online lekce se díky možnostem, které nabízí internet, staly standardem a vybírá si je stále více lidí. Vše, co potřebujete, je notebook nebo počítač, dobré připojení k internetu, trpělivost a věcná výuka. Je to také skvělá možnost nabídnout výuku nástroje, pokud na něj umíte hrát.

Doucovani

 

4. Překlad textů

Přestože konkurence na trhu je vysoká, zejména pokud jde o angličtinu, profese překladatele je na trhu práce stále nesmírně důležitá a žádaná. Kromě toho lze zakázky provádět z domova a vyhledávat je sami, aniž byste museli najímat cizí firmu. Pokud tedy mluvíte plynně cizím jazykem, možná by stálo za to popřemýšlet o krátkém kurzu opravňujícím k práci překladatele? Náklady většinou nejsou vysoké a znalost o něco méně oblíbených jazyků zvyšuje Vaše šance na nalezení práce – přece jen málokdo mluví česky, italsky, švédsky a hlavně čínsky!

Prace prekladatele

 

5. Catering - příprava jídel pro speciální akce

Catering z restaurace je většinou poměrně drahý, nemluvě o příslovečné ceně „za talíř“ v dobré restauraci. Proto si můžete vydělat slušné peníze, když si jídla pro speciální události – narozeniny, křtiny a dokonce i svatby – připravíte doma. Dezerty mohou být i polévky, hlavní jídla - vše, co se dá snadno ohřát a potěší hosty svou chutí! Občasné akce se pořádají celoročně, takže pokud se Vám podaří získat skvělé ohlasy od prvních zákazníků, mělo by to jít z kopce - určitě o příjemce takových služeb nebude nouze! A ve své domácí kuchyni si uvaříte vše.

Catering