API - co to je?


API je zkratka pro Application Programming Interface. API je řešením, které přenáší data mezi různými aplikacemi, což je trochu přívětivější jazyk pro lidi mimo obor. Jde o naprogramovanou sadu pravidel, která je jakousi „zástrčkou“ nebo „prostředníkem“ vedoucím k danému programu. Tato osvědčená technologie, která se používá přes dvacet let, umožňuje propojovat systémy a databáze pomocí univerzálních protokolů.

 

Jak funguje API?

Samotné API není řešení přiřazené konkrétnímu programu nebo aplikaci věnované účetním nebo podnikatelům. Je to prostě odkaz, který se používá i v online řešeních pro účtárny a byznys. Samotné API je v mnoha případech poskytovány webovými službami zdarma, takže můžete snadno odesílat a přijímat data z konkrétního serveru. Všechny aplikace sociálních médií používají API. Rozhraní API poskytuje nástroje, jako je automatizace přihlašování ("Přihlásit se na Facebook").

API lze také vizualizovat v následující situaci: máte internetový obchod. Zákazník si vybral produkt, provedl objednávku a převedl peníze. Doposud jste si museli sami kontrolovat, zda již platba je na Vašem účtu. Poté jste museli kromě zabalení produktu a jeho přípravy k odeslání také vystavit fakturu na Bitfaktura.cz Díky integrovanému API v BitFaktuře s Vaším obchodem bude faktura vystavena sama, jakmile bude platba za produkt připsána na bankovní účet. K tomu, aby zákazník obratem obdržel fakturu e-mailem, nepotřebujete zaměstnance ani vlastní čas. API je v tomto případě „kancelářský pomocník“, kterého si nemusíte najímat.

 

Co přináší integrace API?

Rozhraní API Vám umožňuje integrovat systémy, které používáte, s Bitfaktura.cz nebo jinou platformou. Pokud máte dvě samostatná řešení - např. internetový obchod nebo restauraci a předplatné v BitFaktuře, musíte ještě zpracovat objednávku a poté vystavit zákazníkovi fakturu. Díky integrovanému BitFaktura API s vlastním systémem získáte automatizaci mnoha procesů (např. vytvoření nového skladu, stažení všech faktur z daného období, odeslání faktury zákazníkovi e-mailem nebo stažení vybrané faktury podle ID).

 

API BitFaktura

 

Integrace API se samozřejmě netýká pouze služeb Bitfaktura.cz. Integraci interfejsu API lze v podstatě naprogramovat s jakýmkoliv externím programem a systémem, který je důležitý pro fungování vaší společnosti. V závislosti na tom, jak je API naprogramováno, lze data vyměňovat oběma způsoby – stahovat i odesílat ven.

Integrace API je jednoduše přidání ho do Vašeho programu / systému. Ne každý to zvládne sám, protože to vyžaduje znalosti programování. Je lepší požádat o pomoc odborníky, kteří potřebné výzvy řádně zavedou.

 

Interfejs API – proč byste jej měli mít?


Integrace vlastního systému s API Bitfaktura.cz nebo jakýmkoli jiným účetním nástrojem má mnoho výhod.

V první řadě je to automatizace, díky které ušetříte spoustu času. Díky tomu se podnikatel a účetní mohou více věnovat úkolům vyžadujícím odborné znalosti.

Za druhé, používání API skutečně pomáhá zvýšit efektivitu Vašeho podnikání. Je jedno, zda se jedná o činnost jednoho člověka nebo zaměstnáváte několik desítek lidí. Přebírání částí jednodušších, ale časově náročných úkonů (např. zadávání velkého množství faktur do systému) uleví zaměstnancům, kteří se mohou soustředit na složitější procesy.

 

Integrace API s Bitfaktura.cz nebo jakýmkoli jiným online fakturačním programem také zvyšuje bezpečnost Vašeho podnikání. Automatický sběr dat minimalizuje riziko chyby (uvedení nesprávných údajů nebo náhodné vyzrazení osobních údajů) při jejich ručním zadávání. Čím méně lidí má kontakt s účetními doklady, tím menší je šance, že skončí v rukou neoprávněné osoby.

Integrace API se systémem, který denně používáte, také ušetří Vám i Vašim zaměstnancům stres z učení se nového softwaru. Integrací API získáváte další funkcionality rozšířením portfolia možností a v podstatě neustále pracujete se stejným nástrojem, který dobře znáte.

Plusem pro zákazníky je i zavedení automatizace díky využití API. Okamžitý přístup k datům nebo expresní přijetí faktury je pro zhotovitele velkou pomocí. To vše se promítá do spokojenosti zákazníků, a tím vytváří dobré jméno společnosti.