Historie fakturace - začátky na hliněných tabulkách


Faktura působí jako poměrně moderní dokument. Kdo by si pomyslel, že jejich prototypy byly použity již před tisíci lety. Naši předkové žili ve světě bez per a papíru, ale přesto našli způsoby, jak vést záznamy. Používali mj. tyče s počítadly, které podporovaly jejich paměť. Zaznamenávali čísla a dokumentovali různé druhy transakcí. Prvními texturami by mohly být kosti s řezy, které mohou být staré až 80 000 let. Těžko však soudit, zda sloužily k počítání nebo pouze k dekorativním účelům.

Za zmínku stojí především předci z oblasti Mezopotámie, kam dnes patří Irák, Kuvajt a část Turecka a Sýrie. Obchodníci v Mezopotámii používali hliněné tabulky se základními informacemi o transakci k efektivnímu řízení svého podnikání. Používali tzv klínové písmo, tedy písmo loga - slabičné. Šlo skutečně o vytváření klínovitých zářezů ve vlhké hlíně. Archeologové spekulují, že různé kombinace znaků představovaly slabiky, které byly spojeny do slov. Tato účtenka, kterou můžeme přirovnat k dnešní faktuře, byla napsána nejstarším písmem na světě. Za zmínku stojí i staří Řekové, kteří žili v letech 1450 až 1200 před naším letopočtem. Vytvořili jakousi abecedu složenou z 87 slabičných znaků a přes 100 grafických znaků, které symbolizovaly různé druhy zboží a předmětů. V roce 1952 byly ve starověkém mykénském městě Pylos objeveny tisíce tabulek napsaných tímto jazykem. Většinou se jednalo o faktury, nákupní seznamy a účtenky. Jedna z těchto tablet je považována za fakturu za kantýny, hrnky, konve, džbány, zlaté nádobí a olejovou lampu.

Historie_faktur_klinove pismo

 

Faktury v 16. století


Od 16. do 17. století nebyly faktury psané na papíře ničím jiným než seznamem konkrétních transakcí. Nejstarší faktura v novodobé historii je ta, kterou napsal světoznámý malíř Hieronymus Bosch. S největší pravděpodobností ji použil k získání platby 36 liber od krále za obraz z roku 1504 s názvem "Konečný rozsudek". Samozřejmě, "faktura" je velké slovo. Byla to jen poznámka s výpočty načmáranými na okraji. Zhruba ve stejné době se v Itálii používalo svého druhu také účetnictví. Luca Pacioli publikoval to, co se dnes často nazývá prvním účetním textem. V jeho díle byly poprvé představeny symboly „plus“ a „mínus“. Luca Pacioli byl italský matematik, který je dnes často označován jako „otec účetnictví“.

Historie_faktur_faktura_malire

 

Historie soudobé textury - počátky v 18. století


Abychom mohli mluvit o archetypu současné textury, musíme se vrátit do 18. století. Tehdy začala průmyslová revoluce, která si svým způsobem vynutila vznik sofistikovanějších forem faktur. Tehdy se objevily podobné dokumenty jako dnes. Byly na nich umístěny údaje kupujícího a prodávajícího, data vystavení, seznam zboží, dále jeho množství a ceny. Samozřejmě tam byly přidány i další relevantní informace tohoto typu. Na počátku 20. století se začaly objevovat první tištěné verze faktur. Byly vytištěny na tiskařských strojích a některé verze měly dokonce loga společnosti. V některých podnicích byly faktury psány na psacích strojích.

Historie tistene faktury

 

Počátky elektronické fakturace


Šedesátá léta minulého století jsou považována za začátek éry elektronické fakturace, tedy elektronické fakturace. Tehdy byl vyvinut první systém Edi, tedy elektronická výměna dat. Systémy tohoto typu propojují podniky a jejich obchodní partnery a umožňují oběma stranám zasílat dokumenty, jako jsou nákupní objednávky nebo jen faktury. Faktury se samozřejmě i nadále tiskly a posílaly klasickou poštou, ale odpadla velká část povinnosti zadávat údaje. V 70. letech se na trhu objevila laserová tiskárna, která sloužila k tisku dokumentů ve velkém. V mnoha firmách se používala právě pro tisk faktur.

 

Fakturace dnes


V dnešní době je těžké si představit podnikání bez fakturačního systému. Programy jako BitFaktura umožňují nejen bleskově vystavit fakturu, ale také odkazovat na historii nebo využívat další nástroje potřebné pro každodenní chod firmy.

Zdroje: