V dobách, kdy jsme stále více závislí na okolní a neustále se vyvíjející technice, se stáváme snadným cílem skupin organizovaného zločinu, tzv. Kyberzločinu. Kybernetičtí zločinci využívají kybernetické útoky k nelegálnímu získávání citlivých dat, uživatelské dokumentace a jiných utajovaných informací, které mohou využít k zisku.

Aby se předešlo případným útokům hackerů, zavádějí společnosti v rámci aktivit nazvaných Kybernetická bezpečnost širokou škálu bezpečnostních opatření. Níže představujeme více podrobnosti.

 

Co je kybernetická bezpečnost?

 

Kybernetická bezpečnost není nic jiného než celá řada široce chápaných aktivit zaměřených na ochranu lidí a jejich podniků založených na kyberprostoru. Zejména dokumentace a informace týkající se citlivých údajů. Abychom případným útokům předešli a jejich riziko co nejvíce minimalizovali, je důležité si uvědomit nebezpečí fungování na internetu a znát základní činnosti, které nás mohou ochránit.

 


V BitFaktuře chceme našim klientům zajistit nejvyšší kvalitu ochrany mimo jiné tím, že:

 

  • Přihlášení do systému je možné pouze po zadání loginu a hesla, přes příslušnou zákaznickou zónu.

 

  • Vytváření záloh, uložených v EU a šifrovaných, proto jsou denně ukládána všechna data o zákaznících, produktech a vystavených účetních dokladech (tzv. zálohování dat). Díky našim testům obnovy zálohování dat máte plnou záruku, že o ně nepřijdete ani v případě výpadku.

 

  • Šifrování dat, díky kterému jsou všechny datové přenosy mezi BitFakturou a počítači zákazníků zabezpečeny SSL certifikátem. (podobná řešení se používají v elektronickém bankovnictví).

 

  • K datům má přístup jen málo zaměstnanců BitFaktury a každý z nich má podepsanou smlouvu o mlčenlivosti.

 

  • Udělení přístupu k účtu pouze z vybraných IP adres. Tímto způsobem se vlastník účtu může rozhodnout a uvést, které IP číslo bude moci používat, a přihlásit se k účtu. Tuto možnost můžeme povolit v nastavení a podrobnosti si můžete přečíst zde.

 

  • Zápatí je zapnuté, umístěné na konci dokumentů generovaných v systému. V případě možných trestných činů nebo hacknutí systému pomáhají dokumenty se speciálně označenou patičkou (potvrzení pravosti jejich původu) při zjišťování důležitých skutečností a představují důkaz v případu.

 

  • Dvoustupňové ověření, které se od standardního liší tím, že při přihlašování musíte provést dodatečnou akci spočívající v zadání speciálního kódu, který potvrdí identitu Uživatele.


Nabízíme dvě možnosti dvoufázového přihlášení: dvoustupňové ověření přes e-mail a ověření díky aplikaci Google Authenticator. Díky nim se k Vašemu účtu v BitFaktuře nebude moci přihlásit žádný jiný člověk.

Důležitou roli při udržování kybernetické bezpečnosti hrají také upozornění, která se objevují během přihlašování, zejména ta o bezpečnostních výstrahách. Díky takovým zprávám víte, co hledat, jaké podezřelé odkazy neotevírat a na jaké e-maily si dát pozor. Tímto způsobem poskytujeme našim klientům veškeré informace o porušeních, která jsme na webu zaznamenali.

 

Co dalšího můžeme udělat, abychom zajistili bezpečné používání BitFaktury?

 

Do značné míry se můžeme postarat i o svou bezpečnost na internetu pomocí pár jednoduchých pravidel, která pomohou snížit riziko útoku na naše data. Jaké to jsou pravidla?

Vždy zkontrolujte, zda je v poli webové adresy uvedeno https://app.bitfaktura.cz/login a zda adresa začíná https: //

Ujistěte se, že je v okně prohlížeče (před adresou webu) znak uzamčeného zámku, pokud ano, je to znak šifrovaného spojení a záruka bezpečné výměny dat.

Nikdy neignorujte upozornění prohlížeče na neplatný bezpečnostní certifikát.

Neotevírejte podezřelé zprávy / e-maily, které mohou obsahovat virus.

Neklikejte na přihlašovací odkazy zaslané e-mailem, protože může jít o pokus o phishing vašich údajů.

Vstupte na web BitFaktury přes adresu https://bitfaktura.cz/ a přihlaste se tlačítkem Přihlásit se nebo ručně zadejte adresu: https://app.bitfaktura.cz/login

K přihlášení ke svému účtu nepoužívejte internetové vyhledávače (Google, Bing, Yahoo a další).

Vytvořte si silné heslo složené z čísel, speciálních znaků a velkých a malých písmen a nezapomeňte je pravidelně měnit.

Po dokončení se odhlaste pomocí tlačítka Odhlásit.

 

Tým BitFaktura pečuje o dokumenty a data uživatelů i jejich zákazníků tak, aby byly řádně chráněny a splňovaly všechny zákonné normy. Moderní technologické zázemí, dodržování bezpečnostních standardů a splnění požadavků kladených institucemi zaručují bezpečné používání našeho nástroje.

Pozor! Pamatujte, že hackeři mohou upravovat stránky tak, aby vypadaly jako ty, které dobře znáte. Pokud Vás na zobrazení stránky něco překvapilo nebo jste se museli vypořádat s jejím neobvyklým chováním, kontaktujte nás prosím na info@bitfaktura.cz.

 

Tento článek nepředstavuje právní ani daňové poradenství a nemělo by se s ním takto zacházet. Prezentovaný obsah může být již neaktuální. Názory prezentované autorem čtenář využívá pouze pro vlastní potřebu.
 

Děkujeme za Vaši podporu a spoustu nápadů na nové funkce, které nám zasíláte. Doporučujeme, abyste nás sledovali na Twitteru a Facebooku.