Náležitosti faktur ve specifických případech

Daniel Beranek
Náležitosti faktur ve specifických případech
Ve zkratce

Kromě základních náležitostí faktur plátce a neplátce DPH existuje celá řada speciálních požadavků na fakturování v případech, kdy se přenáší daňová povinnost, osvobozuje od daně či třeba stačí jen vystavit zjednodušený daňový doklad. Jaké náležitosti je třeba splnit v konkrétních případech?

Kromě základních náležitostí faktur plátce a neplátce DPH existuje celá řada speciálních požadavků na fakturování v případech, kdy se přenáší daňová povinnost, osvobozuje od daně či třeba stačí jen vystavit zjednodušený daňový doklad. Jaké náležitosti je třeba splnit v konkrétních případech?

Přenesená daňová povinnost

Přenesení daňové povinnosti se uskutečňuje tehdy, jestliže povinnost přiznat a odvést DPH má odběratel, nikoliv dodavatel. Příjemce faktury tedy neplatí DPH dodavateli, ale odvádí ji domovskému státu.

Přenesená daňová povinnost - běžně označovaná jako reverse charge - se typicky uplatňuje v přeshraničních obchodech, méně často i v tuzemském obchodním styku. Režim reverse charge lze uplatnit pouze mezi plátci DPH.

Reverse charge upravují:

Požadavky na fakturování při reverse charge

Na faktuře musí být uvedeno, že:

  • DPH se odbavuje v režimu reverse charge;
  • výši DPH je povinen doplnit a přiznat odběratel.

osvobození od daně

Osvobození od daně a zjednodušený daňový doklad

Specifickým případem, kdy je dodavatel osvobozen od DPH, je dodání:

  1. do jiného členského státu EU bez DPH;
  2. do zemí mimo EU.

Požadavky na fakturování při osvobození od daně

Na faktuře je třeba informovat o osvobození od DPH, nejlépe i s odkazem na příslušnou zákonnou úpravu - tedy Zákon č. 235/2004 Sb., Zákon o DPH, § 64.

doklad

Zjednodušený daňový doklad

Fakturu - daňový doklad lze vystavit coby zjednodušený daňový doklad, pokud celková částka plnění není vyšší než 10 000 CZK. Výjimky možnosti použití upřesňuje zákon o DPH. Požadované náležitosti zjednodušeného daňového dokladu jsou chudší o identifikaci odběratele a některé náležitosti DPH.

Co nemusí být na zjednodušeném daňovém dokladu?

Položky, které na zjednodušeném daňovém dokladu být nemusí, upřesňuje sám Zákon o DPH:

  1. Zjednodušený daňový doklad nemusí obsahovat
    1. označení osoby, pro kterou se plnění uskutečňuje,
    2. daňové identifikační číslo osoby, pro kterou se plnění uskutečňuje,
    3. jednotkovou cenu bez daně a slevu, není-li obsažena v jednotkové ceně,
    4. základ daně,
    5. výši daně.
  2. Neobsahuje-li zjednodušený daňový doklad výši daně, musí obsahovat částku, kterou osoba, která plnění uskutečňuje, získala nebo má získat za uskutečňované plnění celkem.
Na co nezapomenout u speciálních případů
1Uvést režim reverse charge, je-li to relevantní
2Odkázat na zákonnou úpravu při osvobození od DPH
3Zvolit vzor faktury odpovídající danému režimu DPH

Zvláštní režimy DPH

Zdanění přirážky

Zvláštní režimy DPH se týkají zejména:

  • cestovních kanceláří, které přeprodávají služby jiných dodavatelů (§ 89 zákona o DPH) a
  • obchodníků s použitým zbožím, uměleckými díly, sběratelskými předměty a starožitnostmi (§ 90 zákona o DPH).

V těchto případech se předmětem daně stává pouze marže, respektive rozdíl mezi kupní a prodejní cenou. Specifickým případem zvláštního režimu je úprava pro investiční zlato, jehož dodávky jsou typicky osvobozeny od DPH s několika výjimkami. Podrobnosti konkretizuje § 92 zákona o DPH.

OSS: One Stop Shop

Jednotné správní místo OSS: One Stop Shop

Režim One Stop Shop (OSS) alias režim jednoho správního místa má za úkol zjednodušit odvod DPH v zemích EU. A to tím, že dodavatel odvádí DPH pouze v jednom členském státě EU, ačkoliv poskytuje přeshraniční plnění do vícero států EU. Je ho možno využít především u prodeje zboží a služeb koncovým zákazníkům prostřednictvím internetu. Ocení ho eshoppeři a prodejci elektronických statků a služeb.

Finanční správa ČR upřesňuje případy, kdy je možno odvod DPH zjednodušit pomocí OSS (zkráceno):

  • přeshraniční prodej zboží na dálku mezi státy EU;
  • poskytnutí služby koncovému zákazníkovi v EU;
  • dodání zboží přes digitální platformu v rámci jednoho státu EU;
  • prodej dovezeného zboží do 150 EUR na dálku z třetí země přímo koncovému spotřebiteli v EU;
  • poskytnutí služby poskytovatelem mimo EU koncovému spotřebiteli v EU.

Požadavkem na faktury vydané v režimu OSS je správné uvedení DPH dle země koncového spotřebitele, případně i dle kategorie produktu. V BitFaktuře můžete výběr správné výše DPH automatizovat díky volbě Faktury v OSS.

Vlajka EU

Identifikovaná osoba

Případem sám o sobě je fakturace coby identifikovaná osoba. Nejste přímo plátcem DPH, nicméně jste registrováni k dani z přidané hodnoty. Pokud fakturujete do zemí mimo EU, nemusíte své faktury nijak ozvláštňovat.

Pokud coby identifikovaná osoba fakturujete do zemí EU, musíte na fakturách uvést:

  • své DIČ (VAT) a
  • informaci o převedení daňové povinnosti typu DPH odvede odběratel.

Jinak ovšem vystavíte fakturu neplátce DPH: tedy bez DPH, jeho výše a sazby - neboť DPH není předmětem fakturace.

Další povinnosti vážící se k identifikované osobě najdete v textu Jak fakturovat do zahraničí coby neplátce DPH?

Zdroje

Časté dotazy

Co znamená přenesená daňová povinnost na faktuře?

Znamená, že povinnost přiznat a odvést DPH má odběratel, nikoliv dodavatel. Na faktuře musí být uvedeno, že se DPH odbavuje v režimu reverse charge a že výši daně doplní odběratel.

Kdy lze vystavit zjednodušený daňový doklad?

Zjednodušený daňový doklad lze vystavit, pokud celková částka plnění nepřesahuje 10 000 Kč. Nemusí obsahovat některé údaje o odběrateli ani rozpis základu a výše daně.

Koho se týkají zvláštní režimy zdanění přirážky?

Zvláštní režim se týká zejména cestovních kanceláří přeprodávajících služby jiných dodavatelů a obchodníků s použitým zbožím, uměleckými díly, sběratelskými předměty a starožitnostmi, kde se DPH počítá jen z marže.

Co musí uvést na faktuře identifikovaná osoba fakturující do EU?

Identifikovaná osoba musí na faktuře do zemí EU uvést své DIČ a informaci, že DPH odvede odběratel. Při fakturaci mimo EU žádné takové doplnění není potřeba.